Przepis na dżem z dyni , korbol
Składniki:
- Dynia 2,5 kg
- Cukier 1 kg
-1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
-2 galaretki pomarańczowe
-Połowa olejku pomarańczowego (takiego jakiego używamy do ciast)
Obrałem korbol ze skórki, 3/4 starłem na tarce na średnich oczkach, natomiast resztę pokroiłem w dość dużą kostkę. Po ugotowaniu całość się rozgotuję a kostka fajnie się odznaczy. Cukru można dać mniej, wszystko zależy od Twoich kubków smakowych. Tak przygotowaną dynie, zasypałem cukrem i odstawiłem do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia całość gotowałem 1,5 godziny, następnie dodałem kwasek cytrynowy, galaretki oraz olejek pomarańczowy. Po dodaniu wszystkich składników gotowałem jeszcze 10-15 min. Tak ugotowany dżem z dyni trafił do wcześniej przygotowanych słoików. Oczywiście wszystko zostało zawekowane, aby przetwory przetrwały w spiżarni.
Dynia i jej właściwości odżywcze
Jak już wspominałem dynia zawiera wiele wartości odżywczych. Zawiera pierwiastki takie jak: potas wapń, fosfor,magnez, żelazo oraz witaminy: beta-karoten E, B1,B2, C, PP, kwas foliowy i pantotenowy, a także błonnik i pektyny . Korzystnie wpływa na wzrok, serce i układ trawienny. Działa odtruwająco. Wzmacnia układ odpornościowy. Także jak widzisz warto sięgnąć po dynie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz