niedziela, 23 kwietnia 2017

Mój dżem z dyni.

Dynia to cudowne warzywo, bogate w wiele wartości odżywczych. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów. Ja dziś podzielę się z Tobą,  przepisem na pyszny dżem z dyni. Wiele osób próbując ów dżem , nie potrafiło odgadnąć z czego się składa. Naprawdę zaskakuje smakiem.



Przepis na dżem z dyni , korbol

Składniki:
- Dynia 2,5 kg 
- Cukier 1 kg  
-1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego 
-2 galaretki pomarańczowe 
-Połowa olejku pomarańczowego (takiego jakiego używamy do ciast)

Obrałem korbol ze skórki, 3/4 starłem na tarce na średnich oczkach, natomiast resztę pokroiłem w dość dużą kostkę. Po ugotowaniu całość się rozgotuję a kostka fajnie się odznaczy. Cukru można dać mniej, wszystko zależy od Twoich kubków smakowych. Tak przygotowaną dynie, zasypałem cukrem i odstawiłem do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia całość  gotowałem  1,5 godziny, następnie dodałem kwasek cytrynowy, galaretki oraz olejek pomarańczowy. Po dodaniu wszystkich składników gotowałem  jeszcze 10-15 min. Tak ugotowany dżem z dyni trafił do wcześniej przygotowanych słoików. Oczywiście wszystko zostało zawekowane, aby przetwory przetrwały w spiżarni. 







Dynia i jej właściwości odżywcze 

Jak już wspominałem dynia zawiera wiele wartości odżywczych. Zawiera pierwiastki takie jak: potas wapń, fosfor,magnez, żelazo oraz witaminy: beta-karoten E, B1,B2, C, PP, kwas foliowy i pantotenowy, a także błonnik i pektyny . Korzystnie wpływa na wzrok, serce i układ trawienny. Działa odtruwająco. Wzmacnia układ odpornościowy. Także jak widzisz warto sięgnąć po dynie. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz